WIE ZIJN WE ?
Het team
Overdag zijn dit gewone mensen zoals u en ik, maar als het over speculaas gaat en Hasseltse speculaas in het bijzonder, dan spitsen deze toegewijde orde-leden hun oren. Zij waken, elk op hun manier en specifieke wijze over de kwaliteit, ingrediënten en bereidingswijze van hun beschermde streekproduct: de Hasseltse speculaas.
2006
De Orde is ontstaan uit de vereniging ‘De Vrienden van de Hasseltse Speculaas’. Het doel van dit initiatief was om het Hasseltse streekproduct aan een heropleving te helpen en de koek een waardig voortbestaan te geven. Hierin is de Orde geslaagd, de Hasseltse speculaas is een erkend streekproduct.Wat nog belangrijker is, de mensen krijgen er maar geen genoeg van.Jaarlijks brengen we de speculaaskoek tot bij de mensen tijdens de paardenmarkt te Kuringen, de Hasseltse jeneverfeesten, de Week van de Smaak (tijdens de dag van de Hasseltse speculaas) en door samen te werken aan de feestelijkheden van de stad Hasselt. Waar we ook komen en waar we ook staan, de geur van onze versgebakken Hasseltse Speculaas doet iedereen watertanden en de verse speculaas is dan ook altijd snel uitverkocht.De Orde van de Hasseltse Speculaas houdt ieder jaar in mei zijn kapittel in het Stadhuis van Hasselt, waar talrijke verdienstelijke en vooraanstaande personen geïntroniseerd worden als ridder in de Orde van de Hasseltse Speculaas.Wil u nog meer weten over de Orde? Aarzel dan niet om ons te contacteren.
2005
De Vrienden van de Hasseltse Speculaas
De Hasseltse warme bakkers, en dus ook de speculaasbakkers, verdwenen één voor één uit de wijken en hiermee verdween ook de Hasseltse Speculaas, zoals de speculaas van bakkers Deplee en Aerden, om er maar enkele te noemen.De afbraak van de speculaasbakkerij Spéculations Deplee, die plaats moest maken voor een nieuwbouwproject op de Kempische Steenweg, was de alarmbel die ons opriep om dringend iets te doen om ons streekproduct “de Hasseltse Speculaas” terug in de aandacht te brengen.Hiervoor werd deze vereniging opgericht in de buurt van de Botermarkt te Hasselt, om de buurt en de gemeenschap samen te brengen rond een goed streekproduct, de Hasseltse Speculaas. Na samenwerkingen met het Stadsmus en Hasselt, hoofdstad van de smaak, was het initiatief helemaal vertrokken.De eerste editie van de speculaasfeesten kwam ten schouwe in november 2007. Het was zo een hit dat het jaarlijks herhaald werd. Tijdens de voorbereiding van deze eerste feesten eind 2006 is de Orde van de Hasseltse Speculaas geboren.Sinds 2016 noemen we de speculaasfeesten "De dag van de Hasseltse speculaas".
1830
De speculaas vindt zijn oorsprong bij likeurstokers van Hasselt. De stokers zaten na de productie van hun likeuren met een teveel aan suiker. Van die deels verbrande suikers (melasse) maakten ze 'potsuiker' waar de bakkers en banketbakkers bloem en vet aan toevoegden. Later, in tijden van welvaart, verrijkten ze het deeg met onder meer 'goede' boter, amandelen, eieren, melk en honing. Deze vorm van speculaas ging de geschiedenisboeken in als de eerste soldatenkoek van het Belgische leger.